måndag, september 18, 2006

Oskorei gör en Reinfeldtare? Antagligen.

Läs Demokratibloggen om censur inför valet

Jag hade tänkt skriva om en mycket viktig observation om Reinfeldt när Johan Larsson slog till med CENSUR - vilket det får heta tills han förklarar sig - och jag fick annat att tänka på. Joel Malmqvist skrev bl.a. följande i det mycket viktiga inlägget

Reinfeldt säger sanningen till internationell press:

Utrikespolitiken är inte i centrum i ett Sverige som nu går till val. Högern och Fredrik Reinfeldt har lagt sig dikt an mot socialdemokratin: några skillnader ska inte finnas. Orsaken är uppenbar. Svenska folket står långt från folkpartiets och moderaternas Nato-kramande och proamerikanism.

Men när Reinfeldt tror sig vara säker på att väljarna inte lyssnar lägger han ut texten om utrikespolitiken. I tisdagens International Herald Tribune berättar Reinfeldt vad han egentligen tycker. Sverige under socialdemokratiskt styre beskriver han som: "A country with very strong anti-Americanism and feeling against Israel" och en politik som "has been on the side of the Palestinians."

Jag har själv i viss utsträckning låtit mig förföras av det faktum att Reinfeldt onekligen ger ett positivare intryck än någon annan högerledare gjort så länge jag kan minnas. Samtidigt har jag funderat på vad som döljer sig bakom denna oerhört skickligt uppbyggda fasad. Joels artikel ger ett avgörande svar på den frågan. Förvånad? Nej, inte alls, men väl en liten gnutta besviken.

Det är alltid en risk med att låta sig luras av en polerad, "vänlig" och/eller nyanserad yta. I inlägget Liberalfavoriten Oskorei om 9/11 skrev jag bl.a.

Det är onekligen ett gigantiskt nederlag för hela den politiska debatten i Sverige när en Genuin Högerextremist - för något annat är inte Oskorei rent ideologiskt - framstår som en nyanserad betraktare av samtiden, jämfört med de monomana megafoner som helt tagit över det liberala lägret. - Notera att detta omdöme gäller ett (1) inlägg från Oskorei som diskuteras nedan.

Om man läser Oskoreis senaste inlägg 11/9 och dualismen utan att titta på resten av hans ideologi så framstår just detta som en både klok och lovvärd analys. T.o.m. av en typ som man skulle vilja se oftare både till vänster och höger. Den dualistiska världsbild - ont mot gott - som både Bush och fundamentalistisk religion förespråkar har varit förödande för världspolitiken efter 911.

Eftersom det dykt upp ett avsevärt antal besökare från en av Oskoreis "bloggvänner" så kan jag nu konstatera att Oskorei inte alls är så särskilt nyanserad i mer informella sammanhang. Han låter förvånansvärt lik en partisk och ensidig liberal. Och antagligen gör en Reinfeldtare när han skriver sina sofistiska och sofistikerade inlägg. Det var ju bra att få klart för sig.Förvånad? Nej, inte alls och definitivt inte besviken.

andra bloggar om den liberala smeten: , , , , , , , , , , , , , , , , & intressant.se

Inga kommentarer: